Ściółkowanie to dobry sposób, aby
ograniczyć chwasty, brudzenie owoców, ale przede wszystkim aby ograniczyć
parowanie wody i przez to zmniejszyć częstotliwość podlewania. Ogórki
potrzebują dużej ilości wody, szczególnie w fazie kwitnienia i zawiązywania
owoców. Jedna roślina dziennie średnio potrzebuje minimum około 3 litrów wody
(w trakcie upałów oczywiście więcej). Niedobór wody może powodować zrzucanie
zawiązków, a także wykształcanie niekształtnych owoców i pustych w środku. Nie
ma się co dziwić gdyż ogórek składa się w 97% z wody. I właśnie dlatego tak
ważne jest ściółkowanie roślin. Poniżej przedstawię 3 metody ściółkowania,
które stosowałem i stosuję.
Pierwsza metoda, chyba najprostsza
i najtańsza. Jeśli mamy ogórki, to znaczy, że i mamy ogród, a co za tym idzie
trawnik. Skoszona trawa idealnie nadaje się do ściółkowania. Najlepiej, gdyby
po skoszeniu trawę wysypać cienką warstwa na słonecznym miejscu, aby przeschła.
Lecz nie jest to konieczne, bo świeżo skoszona trawa również się nadaje. Największym
minusem trawy jest to, że szybko się rozkłada, szczególnie kiedy robi się mokra
po obfitych deszczach. Z drugiej jednak strony, rozkładająca się trawa użyźnia glebę. Trawnik jednak powinno się kosić przynajmniej raz w
tygodniu, więc ściółkę można uzupełniać w miarę potrzeby. Wysuszona trawa,
czyli siano rozkłada się troszkę wolniej. Ściółka z trawy powinna mieć kilka
centymetrów, 3 centymetrowa warstwa już w zupełności spełni swoje zadanie.
Drugim sposobem jest ściółkowanie słomą.
Słoma ma tą zaletę nad trawą, że o wiele wolniej się rozkłada. Jedno ściółkowanie
powinno wystarczyć na cały sezon. Tu również warstwa powinna wynosić kilka centymetrów.
Gatunek słomy jest obojętny. Idealna byłaby słoma krótka, tzw. sieczka, ale i
zwykła też daje radę, chociaż trudniej się ją rozkłada pomiędzy roślinami. Inną
równie istotną zaletą słomy, jest to że jest jasna i przez to świetnie odbija
promienie słoneczne, co jest ważne przy upałach, kiedy słoma ogranicza
nagrzewanie gruntu. Słoma jest tania i można ją w łatwy sposób nabyć od
rolnika. W amatorskiej uprawie przydomowej w zupełności wystarczy jeden
prostokątny snopek słomy.
Najbardziej profesjonalne, ale też
i najdroższe jest ściółkowanie agrowłókniną. Sam zakup jest droższy od zakupu
słomy, ale włóknina ma tą przewagę, że po zbiorach można ją zwinąć i schować, przez
to wystarczy na kilka sezonów. Trzeba jeszcze się liczyć z zakupem specjalnych
kołków to przymocowania włókniny. Można sobie z tym jednak poradzić, wystarczy
przydusić ją kamieniami, świetnie do mocowania sprawdzają się również długie
kołki do styropianu używane przy ocieplaniu domów. Do ściółkowania wystarczy jeśli
włóknina będzie miała 0,5 metra szerokości. Największym minusem jest to, że
włóknina nie sprawdzi się kiedy siejemy ogórki wprost do gruntu. Idealnie sprawdza
się za to, kiedy sadzimy ogórki z rozsady. Rozkładamy agrowłokninę i robimy w
niej otwory w kształcie krzyża, w które sadzimy ogórki. Czarna włóknina
świetnie sprawdza się, kiedy chcemy mieć wcześniejszy zbiór i sadzimy ogórki
wcześniej, a także wtedy kiedy mamy chłodną pogodę . Pod czarną włókniną ziemia
szybciej się ogrzewa. Idealnie również ogranicza rozwój chwastów.
Każda metoda ściółkowania jest
dobra, ma swoje wady i zalety. Lecz spełnia swoje zadanie, dzięki czemu my mamy
mniej pracy przy podlewaniu i plewieniu.
Więcej o uprawie ogórków oraz o podlewaniu ogórków.
Więcej o uprawie ogórków oraz o podlewaniu ogórków.
Nie pradwa jest ze na agrowłóknine musimy mieć rozsade. Ja od kilku lat wsadzam do dziorki w wlokninie po 2-3 ziarenka i bez problemu wschodzą. A niestety jak posadzilam z rozsady to słońce mi je spalilo. Ale jedno już wiem ogórki zawsze u mnie będą już na agrowłókninie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Każdy robi jak mu wygodnie. Ja wolę zrobić rozsadę. Zamiast agrowłókniny polecam również ściółkowanie ogórków słomą.
Usuńa pan z zielonego pogotowia mowi ze nie powinno sie sciolkowac sloma
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie? Pana Grzegorza z Zielonego Pogotowia również oglądam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńsuper sie mi udały
OdpowiedzUsuń