Dlaczego pomidory pękają?

Pękanie pomidorów to na szczęście nie oznaka choroby, a bardziej wpływu czynników zewnętrznych, zwłaszcza pogody. Pomidory najczęściej pękają przez nadmiar wody. Taka pogoda jaką mamy obecnie, czyli upały i miejscami susza, staje się dla pomidorów niebezpieczna, kiedy przyjdą duże opady. Także nadmierne i nieregularne podlewanie w czasie suszy może prowadzić do pękania owoców.
Jak to się dzieje, że pomidory pękają
  • Owoce pomidorów pobierają zbyt dużo wody, zbyt szybko
  • Wnętrze pomidora rośnie i rozszerza się zbyt szybko, ponieważ pochłania nadmiar wody, czy to z opadów, czy z podlewania
  • Skórka pomidora rozciąga się zbyt szybko, ponieważ owoc nie może pomieścić nadmiaru wody
  • Następuje pęknięcie, które zmniejsza ciśnienie wewnątrz

Pęknięcia najczęściej, choć nie zawsze, występują blisko szypułki. Możemy je podzielić na dwa rodzaje. Pęknięcia koncentryczne, mają kształt koła i obejmują sekcje lub cały obwód wokół szypułki. Natomiast drugi rodzaj pęknięć tworzy proste linie, które biegną w dół od szypułki.
Z tymi problemami możemy się najczęściej spotkać w trzech przypadkach:
  • Podczas ciepłej, deszczowej pogody, kiedy pomidory znakomicie rosną, ale owoce nie mogą pomieścić nadmiaru wody
  • Podczas mokrej pogody, która następuje po okresie suchym
  • Po nadmiernym podlewaniu po suchym okresie.
  • Pękanie owoców nie jest rozłożone w czasie np. tygodnia, tylko dzieje się z dnia na dzień, z godziny na godzinę. Sam byłem świadkiem, kiedy zdrowe owoce rosnące w gruncie nawiedziła nocna ulewa. Rano owoce były już popękane.

Czy można jeść popękane pomidory? Jak najbardziej, tylko trzeba je szybko zerwać, nie dopuszczając do rozwoju w miejscu pęknięcia infekcji. Najlepiej przed spożyciem, pękniętą część odkroić. Pomidory, które mają pęknięcia koncentryczne wytrzymują trochę dłużej.
  • Najprostszym sposobem na zapobiegnięcie pękania pomidorów, jest wybieranie odmian, które nie mają takich skłonności. W gruncie sprawdzi się np. Rumba Ożarowska.
  • Poza tym uprawy pod osłonami są mniej narażone na pękanie owoców, ponieważ odpada czynnik zmienności pogody.
  • Dobrym pomysłem jest też ściółkowanie, które zatrzymuje wilgoć w glebie, zwłaszcza w okresach suchej i upalnej pogody.
  • Ważne jest regularne podlewanie. Nie powinniśmy zaniedbywać tej czynności. Nawet kiedy nie ma nas w domu, jesteśmy na wakacjach, poprośmy sąsiada, aby podlewał nasze rośliny. Można też użyć automatycznych systemów nawadniania. Chodzi o to, aby pomidor się przyzwyczaił, że ma stały poziom wilgoci.
  • Trzeba stosować zrównoważony nawóz. Ja choć sam polecam gnojówkę z pokrzywy, odradzam stosowania jej kiedy owoce zaczynają dojrzewać. Gnojówka zawiera dużo azotu, który wpływa na szybki wzrost roślin i może przez to powodować pękanie. W czasie dojrzewania owoców lepiej stosować nawozy zawierające potas i fosfor. Z nawozami również nie należy przesadzać, ich nadmiar również powoduje pękanie owoców.

Najbardziej podatne na pękanie są odmiany bardzo mięsiste, o cienkiej skórce, typu beefsteak. Zaś najmniej odmiany przeznaczone na przetwory np. Lima. Jeśli rośliny mają bardzo sucho są przywiędnięte, nie podlewajmy ich od razu dużą ilością wody. Lepiej podlać je na tyle, aby utrzymać je przy życiu. Później stopniowo można zwiększać ilość wody.

Komentarze

Prześlij komentarz