Pękanie pomidorów to na szczęście
nie oznaka choroby, a bardziej wpływu czynników zewnętrznych, zwłaszcza pogody.
Pomidory najczęściej pękają przez nadmiar wody. Taka pogoda jaką mamy obecnie,
czyli upały i miejscami susza, staje się dla pomidorów niebezpieczna, kiedy
przyjdą duże opady. Także nadmierne i nieregularne podlewanie w czasie suszy
może prowadzić do pękania owoców.
Jak to się dzieje, że pomidory
pękają
- Owoce pomidorów pobierają zbyt dużo wody, zbyt szybko
- Wnętrze pomidora rośnie i rozszerza się zbyt szybko, ponieważ pochłania nadmiar wody, czy to z opadów, czy z podlewania
- Skórka pomidora rozciąga się zbyt szybko, ponieważ owoc nie może pomieścić nadmiaru wody
- Następuje pęknięcie, które zmniejsza ciśnienie wewnątrz
Pęknięcia najczęściej, choć nie
zawsze, występują blisko szypułki. Możemy je podzielić na dwa rodzaje. Pęknięcia
koncentryczne, mają kształt koła i obejmują sekcje lub cały obwód wokół
szypułki. Natomiast drugi rodzaj pęknięć tworzy proste linie, które biegną w
dół od szypułki.
Z tymi problemami możemy się najczęściej
spotkać w trzech przypadkach:
- Podczas ciepłej, deszczowej pogody, kiedy pomidory znakomicie rosną, ale owoce nie mogą pomieścić nadmiaru wody
- Podczas mokrej pogody, która następuje po okresie suchym
- Po nadmiernym podlewaniu po suchym okresie.
- Pękanie owoców nie jest rozłożone w czasie np. tygodnia, tylko dzieje się z dnia na dzień, z godziny na godzinę. Sam byłem świadkiem, kiedy zdrowe owoce rosnące w gruncie nawiedziła nocna ulewa. Rano owoce były już popękane.
Czy można jeść popękane pomidory? Jak
najbardziej, tylko trzeba je szybko zerwać, nie dopuszczając do rozwoju w
miejscu pęknięcia infekcji. Najlepiej przed spożyciem, pękniętą część odkroić. Pomidory,
które mają pęknięcia koncentryczne wytrzymują trochę dłużej.
- Najprostszym sposobem na zapobiegnięcie pękania pomidorów, jest wybieranie odmian, które nie mają takich skłonności. W gruncie sprawdzi się np. Rumba Ożarowska.
- Poza tym uprawy pod osłonami są mniej narażone na pękanie owoców, ponieważ odpada czynnik zmienności pogody.
- Dobrym pomysłem jest też ściółkowanie, które zatrzymuje wilgoć w glebie, zwłaszcza w okresach suchej i upalnej pogody.
- Ważne jest regularne podlewanie. Nie powinniśmy zaniedbywać tej czynności. Nawet kiedy nie ma nas w domu, jesteśmy na wakacjach, poprośmy sąsiada, aby podlewał nasze rośliny. Można też użyć automatycznych systemów nawadniania. Chodzi o to, aby pomidor się przyzwyczaił, że ma stały poziom wilgoci.
- Trzeba stosować zrównoważony nawóz. Ja choć sam polecam gnojówkę z pokrzywy, odradzam stosowania jej kiedy owoce zaczynają dojrzewać. Gnojówka zawiera dużo azotu, który wpływa na szybki wzrost roślin i może przez to powodować pękanie. W czasie dojrzewania owoców lepiej stosować nawozy zawierające potas i fosfor. Z nawozami również nie należy przesadzać, ich nadmiar również powoduje pękanie owoców.
dzieki za rady juz nie pekaja
OdpowiedzUsuń