Dynie to prawdziwe gwiazdy
jesiennych ogrodów. Jeśli chcemy zachować dynie na nasiona zostawiamy je na
polu do końca października. Jednak już we wrześniu można je zbierać na bieżące potrzeby.
Jeśli chcemy, aby dynie dobrze przeleżały nawet do późnej zimy, musimy je
prawidłowo przechowywać.
Można sprawdzić czy dynie są
dojrzałe, oglądając ich łodygi. Kiedy są już wysuszone i stwardniałe, owoce są
gotowe do zbioru. Również kiedy popukamy w dynię, powinna wydać pusty odgłos.
Wszystkie dynie zbieramy przed
nadejściem silnego mrozu. Odcinamy je od rośliny ostrym nożem, zostawiając
kilkucentymetrowy kikut łodygi. Minimalizuje to ryzyko rozwoju pleśni i chorób
wewnątrz owocu. Szmatką ścieramy wszelkie zabrudzenia.
Dynie przenosimy ostrożnie w obu
dłoniach, w żadnym wypadku nie chwytamy za łodygę. Dynie trzymamy w jasnym
miejscu, takim jak szklarnia lub słoneczny parapet, przez około dwa tygodnie,
po czym odwracamy na druga stronę i ponownie czekamy dwa tygodnie. Dzięki temu
skóra odpowiednio stwardnieje. Później owoce dyni polerujemy szmatką nasączoną
olejem roślinnym lub oliwa z oliwek, dzięki czemu zapewnimy im wilgoć. Po tych
zabiegach dynie są gotowe do przechowywania.
Komentarze
Prześlij komentarz