W miarę jak powoli z grządek znikają zbiory warzyw, warto na puste miejsca wysiać poplon. Wybór odpowiednich nawozów zielonych w dużym stopniu zależy od rodzaju naszej gleby.
Korzyści z poplonu są ogromne:
- Wzbogacają glebę w azot i inne użyteczne substancje, przywracają żyzność gleby
- Hamują wzrost chwastów
- Ze względu na długi i rozbudowany system korzeniowy, niektóre poplony poprawiają strukturę gleby, czyniąc ją bardziej przepuszczalną dla powietrza i wody
- Chronią wierzchnią warstwę gleby przed erozją
- Niszczą chorobotwórcze mikroorganizmy
- Jak widać, warto wybrać odpowiednie rośliny pod względem ich właściwości. Niektóre rośliny dobrze wzbogacają glebę w azot, inne odstraszają nicienie, kolejne poprawiają strukturę gleby.
Nawozy zielone na ciężkie gleby
Na ciężkich glebach dostęp
powietrza i wody do korzeni roślin jest mocno ograniczony, co negatywnie wpływa
na rozwój naszych upraw. Aby gleba stałą się luźniejsza stosuje się poplon z
rozgałęzionym systemem korzeniowym. Na takich glebach dobrze sprawdzi się
gorczyca, rzodkiew oleista, łubin, esparceta czy gryka. Świetnie sprawdzą się
również zboża: żyto, owies, pszenżyto.
Nawozy zielone na słabe gleby
Jeśli mamy słabe gleby możemy
poprawić ich żyzność obornikiem, w ostateczności nawozami mineralnymi. Z pomocą
przyjdzie nam również odpowiedni poplon. Na słabych glebach roślinom
najbardziej potrzebny jest azot. Bogatym jego źródłem są rośliny strączkowe:
groch, fasola, koniczyna, łubin, lucerna. Rośliny strączkowe mają guzki na korzeniach. Pobierają azot z powietrza i magazynują
go właśnie w tych guzkach. Po obumarciu korzeni, substancje te przedostają się
do gleby i wzbogacają ją w azot. Rośliny strączkowe są podobne do obornika w swoim
korzystnym wpływie na glebę. Możemy je stosować zarówno na glebach
piaszczystych jak i ciężkich gliniastych. Amarantus (szarłat) również zwiększa
żyzność gleby. Dzięki długiemu korzeniowi roślina jest w stanie wydobywać azot
z głębi ziemi i dostarczać go bliżej powierzchni. Jakość gleby poprawiają
również gorczyca, rzepak i rzodkiew oleista. Pomagają roślinom wchłaniać z
gleby związki fosforu. Ponadto te rośliny wiążą sole mineralne i zapobiegają
ich wymywaniu z gleby. Natomiast gryka wzbogaca glebę w fosfor i potas.
Nawozy zielone na kwaśne gleby
Poziom zakwaszenia gleby możemy
obniżyć nie tylko mączką dolomitową, popiołem, czy wapnem, ale również przez
zasianie poplonu. Dobrze sprawdzi się facelia, która jest bardzo uniwersalna. Sprawdzi
się na podmokłych terenach, gdzie rozluźni glebę, piaszczystą wzmocni i
wzbogaci, a także zniszczy chorobotwórcze bakterie. I przede wszystkim obniży kwasowość
gleby, zbliżając ją do wartości neutralnych. PH gleby obniżają również koniczyna
i gorczyca.
Nawozy zielone pomagające zwalczać
chwasty
Większość poplonów pomoże nam w
walce z chwastami. Dzięki dużej masie zielonej pokrywają szczelnie glebę i
zapobiegają kiełkowaniu chwastów. Dobre będą lucerna, koniczyna, gorczyca i rzodkiew
oleista. Świetnie chwasty tłumią zboża: żyto i owies. Przez ich rozgałęziony
system korzeniowy chwasty nie mogą się przedrzeć.
Nawozy zielone zwalczające choroby
i szkodniki
W glebie znajduje się duża liczba
patogenów i szkodników (szczególnie ich larw). Tutaj również możemy z powodzeniem
zastosować poplon. Idealnie nadają się: gorczyca, rzepak, rzodkiew oleista czy
łubin. Rośliny te niszczą chorobotwórcze mikroorganizmy oraz nicienie. Facelia natomiast
odstrasza ćmy, mszyce i drutowce. Korzenie owsa zwierają substancje, które
hamują rozwój chorób bakteryjnych i grzybiczych oraz chronią przed zgnilizna
korzeni. Patogenne mikroorganizmy neutralizują również lucerna i koniczyna.
I na koniec tabelka, dzięki której
dowiemy się ile nasion poplonu będziemy potrzebowali.
Roślina |
Głębokość
siewu |
Ile nasion? |
Groch |
3-5
cm |
20g/m2 |
Łubin |
5-6
cm |
20-30g/m2 |
Owies |
3-4
cm |
10g/m2 |
Gryka |
2-3
cm |
6-10g/m2 |
Gorczyca |
1,5-2
cm |
1-4g/m2 |
Facelia
|
2-3
cm |
1,5-2g/m2 |
Komentarze
Prześlij komentarz