Jaki nawóz zielony (poplon) wybrać?

gorczyca

W miarę jak powoli z grządek znikają zbiory warzyw, warto na puste miejsca wysiać poplon. Wybór odpowiednich nawozów zielonych w dużym stopniu zależy od rodzaju naszej gleby.

Korzyści z poplonu są ogromne:

  • Wzbogacają glebę w azot i inne użyteczne substancje, przywracają żyzność gleby
  • Hamują wzrost chwastów
  • Ze względu na długi i rozbudowany system korzeniowy, niektóre poplony poprawiają strukturę gleby, czyniąc ją bardziej przepuszczalną dla powietrza i wody
  • Chronią wierzchnią warstwę gleby przed erozją
  • Niszczą chorobotwórcze mikroorganizmy
  • Jak widać, warto wybrać odpowiednie rośliny pod względem ich właściwości. Niektóre rośliny dobrze wzbogacają glebę w azot, inne odstraszają nicienie, kolejne poprawiają strukturę gleby.

Nawozy zielone na ciężkie gleby

Na ciężkich glebach dostęp powietrza i wody do korzeni roślin jest mocno ograniczony, co negatywnie wpływa na rozwój naszych upraw. Aby gleba stałą się luźniejsza stosuje się poplon z rozgałęzionym systemem korzeniowym. Na takich glebach dobrze sprawdzi się gorczyca, rzodkiew oleista, łubin, esparceta czy gryka. Świetnie sprawdzą się również zboża: żyto, owies, pszenżyto.

Nawozy zielone na słabe gleby

Jeśli mamy słabe gleby możemy poprawić ich żyzność obornikiem, w ostateczności nawozami mineralnymi. Z pomocą przyjdzie nam również odpowiedni poplon. Na słabych glebach roślinom najbardziej potrzebny jest azot. Bogatym jego źródłem są rośliny strączkowe: groch, fasola, koniczyna, łubin, lucerna. Rośliny strączkowe mają guzki na  korzeniach. Pobierają azot z powietrza i magazynują go właśnie w tych guzkach. Po obumarciu korzeni, substancje te przedostają się do gleby i wzbogacają ją w azot. Rośliny strączkowe są podobne do obornika w swoim korzystnym wpływie na glebę. Możemy je stosować zarówno na glebach piaszczystych jak i ciężkich gliniastych. Amarantus (szarłat) również zwiększa żyzność gleby. Dzięki długiemu korzeniowi roślina jest w stanie wydobywać azot z głębi ziemi i dostarczać go bliżej powierzchni. Jakość gleby poprawiają również gorczyca, rzepak i rzodkiew oleista. Pomagają roślinom wchłaniać z gleby związki fosforu. Ponadto te rośliny wiążą sole mineralne i zapobiegają ich wymywaniu z gleby. Natomiast gryka wzbogaca glebę w fosfor i potas.

łubin

Nawozy zielone na kwaśne gleby

Poziom zakwaszenia gleby możemy obniżyć nie tylko mączką dolomitową, popiołem, czy wapnem, ale również przez zasianie poplonu. Dobrze sprawdzi się facelia, która jest bardzo uniwersalna. Sprawdzi się na podmokłych terenach, gdzie rozluźni glebę, piaszczystą wzmocni i wzbogaci, a także zniszczy chorobotwórcze bakterie. I przede wszystkim obniży kwasowość gleby, zbliżając ją do wartości neutralnych. PH gleby obniżają również koniczyna i gorczyca.

Nawozy zielone pomagające zwalczać chwasty

Większość poplonów pomoże nam w walce z chwastami. Dzięki dużej masie zielonej pokrywają szczelnie glebę i zapobiegają kiełkowaniu chwastów. Dobre będą lucerna, koniczyna, gorczyca i rzodkiew oleista. Świetnie chwasty tłumią zboża: żyto i owies. Przez ich rozgałęziony system korzeniowy chwasty nie mogą się przedrzeć.

facelia

Nawozy zielone zwalczające choroby i szkodniki

W glebie znajduje się duża liczba patogenów i szkodników (szczególnie ich larw). Tutaj również możemy z powodzeniem zastosować poplon. Idealnie nadają się: gorczyca, rzepak, rzodkiew oleista czy łubin. Rośliny te niszczą chorobotwórcze mikroorganizmy oraz nicienie. Facelia natomiast odstrasza ćmy, mszyce i drutowce. Korzenie owsa zwierają substancje, które hamują rozwój chorób bakteryjnych i grzybiczych oraz chronią przed zgnilizna korzeni. Patogenne mikroorganizmy neutralizują również lucerna i koniczyna.

I na koniec tabelka, dzięki której dowiemy się ile nasion poplonu będziemy potrzebowali.

 

Roślina

Głębokość siewu

Ile nasion?

Groch

3-5 cm

20g/m2

Łubin

5-6 cm

20-30g/m2

Owies

3-4 cm

10g/m2

Gryka

2-3 cm

6-10g/m2

Gorczyca

1,5-2 cm

1-4g/m2

Facelia

2-3 cm

1,5-2g/m2

Komentarze