Skórka z banana to prawdopodobnie
najbardziej przydatny w ogrodzie odpad kuchenny. Niemal każdy ogrodnik zna
trójkąt makroelementów – azot, fosfor, potas. Te trzy składniki odżywcze są
istotne dla wzrostu i zdrowia roślin. Nawet gotowe nawozy mają na etykiecie
podany skład procentowy tych pierwiastków. Potrzeby każdej rośliny są różne,
ale wiele z nich radzi sobie wyjątkowo dobrze, kiedy podaje się im nawóz ze
skórki bananowej. Dzieje się tak dlatego, że skórka bananowa jest jednym z
najbogatszych źródeł potasu.
Potas pomaga roślinom prawie w każdym
procesie chemicznym i metabolicznym. Od przenoszenia składników odżywczych i
wody po kontrolowanie enzymów, a nawet wspomaganie procesu fotosyntezy. Więc jeśli
chcemy dużych, zdrowych roślin z efektownymi kwiatami lub smacznych owoców,
potrzebujemy właśnie potasu. Jeśli roślinom brakuje potasu:
- Dolne liście żółkną
- Słaby system korzeniowy
- Wzrost rośliny spowalnia a z czasem się zatrzymuje
- Roślina słabo radzi sobie podczas suszy
- Owoce nie dojrzewają równomiernie (Czego brakuje pomidorom?)
Oprócz potasu, bananowa skórka
zwiera inne ważne składniki odżywcze: wapń, magnez, siarkę i mangan. Niebagatelne
jest to, że skórka z banana nie zawiera azotu, jest to istotne przy uprawie
pomidorów. Pomidory i papryki, to rośliny o niskim zapotrzebowaniu na azot. Najwięcej
potrzebują go w fazie wzrostu, kiedy jednak zaczynają wiązać owoce, powinniśmy całkowicie
zrezygnować z zasilania azotem. Nadmiar azotu może być przyczyną słabego
wiązania owoców pomidorów (Dlaczego opadają kwiaty pomidorów?). Czy można stosować
nawóz z bananowej skórki do roślin lubiących azot. Oczywiście, zawarty w skórce
wapń, pomoże roślinom wchłaniać efektywniej azot z gleby.
Czas na przepis. Będziemy potrzebowali:
- Skórka z banana
- Słoik z zakrętką o pojemności 1 litra
- Woda
Skórkę z banana wrzucamy do słoika,
napełniamy wodą do pełna i zakręcamy. Miksturę zostawiamy na tydzień lub dwa. Po
tym czasie nawóz powinien być gotowy. Słoik odkręcamy i wyrzucamy skórkę. Gotowy
nawóz rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:4 i zasilamy rośliny. Nic nie stoi na
przeszkodzie, aby zrobić większą partię nawozu, przyjmuje się że na jeden litr
wody jest potrzebna jedna skórka z banana. Pamiętamy, że najszybsze efekty
przynosi zasilanie dolistnie. Rośliny opryskujemy wcześnie rano lub wieczorem,
nigdy w pełnym słońcu, aby nie poparzyć liści. Czynność powtarzamy regularnie
raz w tygodniu. Nawozem możemy również podlewać
rośliny (również raz w tygodniu).
Oprócz pomidorów i papryk nawóz z
bananowej skórki korzystnie wpływa również na dynie, ogórki czy bakłażany.
Oprócz nawozu skórkę z banana można
wykorzystać jeszcze na kilka sposobów.
- Oprysk rozcieńczonym nawozem z bananowej skórki pomoże odstraszyć mszyce. Podobnie działa zakopanie skórki w ziemi obok rośliny.
- Świeżą skórkę wkładamy w dołek pod korzeń podczas sadzenia pomidorów. Szybko się rozłoży i dostarczy roślinie składników odżywczych.
- Pokrojona skórka świetnie nadaje się do kiełkowania nasion. Na kawałku skórki umieszczamy nasiono np. dyni, wkładamy do dołka i przysypujemy ziemią. Podlewamy i czekamy na wschody.
- Skórkę z banana możemy ususzyć na słońcu lub w piekarniku. Później ścieramy ją np. w moździerzu. Proszek wysypujemy wokół roślin (1-2 łyżki stołowe) i mieszamy z glebą. Idealny nawóz dla kwitnących roślin doniczkowych.
- Świeżą skórkę również możemy drobno pokroić i rozłożyć wokół rośliny po czym przykryć ziemią.
- Skórki możemy kompostować. Rozkładają się jednak szybciej niż większość kuchennych resztek, dlatego nadają się idealnie do kompostowania w pojemnikach (Kompostowanie zimą).
- Z bananowej skórki możemy przyrządzić również nawóz do roślin kwasolubnych (borówki, rododendrony). Skórkę drobno siekamy i wkładamy do słoika. Zalewamy wodą 2-3 cm ponad warstwę skórki. Słoik przykrywamy podwójna gazą i umieszczamy w ciepłym miejscu na tydzień. Po tym czasie usuwamy skórkę i zdejmujemy gazę. Pozwalamy aby „ocet” fermentował jeszcze przez miesiąc. Gotową miksturę rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:1 i raz na dwa tygodnie podlewamy rośliny wymagające kwaśnej gleby.
Zamiast więc traktować skórkę z
banana jako odpad, zróbmy z niej nawóz nie tylko pod pomidory lub miksturę dla roślin
kwasolubnych.
Bardzo ciekawy wpis. Do nawożenia można też wykorzystać skorupki od jajka.
OdpowiedzUsuń