Skórka z banana, idealny nawóz pod pomidory i nie tylko

 


Skórka z banana to prawdopodobnie najbardziej przydatny w ogrodzie odpad kuchenny. Niemal każdy ogrodnik zna trójkąt makroelementów – azot, fosfor, potas. Te trzy składniki odżywcze są istotne dla wzrostu i zdrowia roślin. Nawet gotowe nawozy mają na etykiecie podany skład procentowy tych pierwiastków. Potrzeby każdej rośliny są różne, ale wiele z nich radzi sobie wyjątkowo dobrze, kiedy podaje się im nawóz ze skórki bananowej. Dzieje się tak dlatego, że skórka bananowa jest jednym z najbogatszych źródeł potasu.

Potas pomaga roślinom prawie w każdym procesie chemicznym i metabolicznym. Od przenoszenia składników odżywczych i wody po kontrolowanie enzymów, a nawet wspomaganie procesu fotosyntezy. Więc jeśli chcemy dużych, zdrowych roślin z efektownymi kwiatami lub smacznych owoców, potrzebujemy właśnie potasu. Jeśli roślinom brakuje potasu:

  • Dolne liście żółkną
  • Słaby system korzeniowy
  • Wzrost rośliny spowalnia a z czasem się zatrzymuje
  • Roślina słabo radzi sobie podczas suszy
  • Owoce nie dojrzewają równomiernie (Czego brakuje pomidorom?)

Oprócz potasu, bananowa skórka zwiera inne ważne składniki odżywcze: wapń, magnez, siarkę i mangan. Niebagatelne jest to, że skórka z banana nie zawiera azotu, jest to istotne przy uprawie pomidorów. Pomidory i papryki, to rośliny o niskim zapotrzebowaniu na azot. Najwięcej potrzebują go w fazie wzrostu, kiedy jednak zaczynają wiązać owoce, powinniśmy całkowicie zrezygnować z zasilania azotem. Nadmiar azotu może być przyczyną słabego wiązania owoców pomidorów (Dlaczego opadają kwiaty pomidorów?). Czy można stosować nawóz z bananowej skórki do roślin lubiących azot. Oczywiście, zawarty w skórce wapń, pomoże roślinom wchłaniać efektywniej azot z gleby.

Czas na przepis. Będziemy potrzebowali:

  • Skórka z banana
  • Słoik z zakrętką o pojemności 1 litra
  • Woda

Skórkę z banana wrzucamy do słoika, napełniamy wodą do pełna i zakręcamy. Miksturę zostawiamy na tydzień lub dwa. Po tym czasie nawóz powinien być gotowy. Słoik odkręcamy i wyrzucamy skórkę. Gotowy nawóz rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:4 i zasilamy rośliny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić większą partię nawozu, przyjmuje się że na jeden litr wody jest potrzebna jedna skórka z banana. Pamiętamy, że najszybsze efekty przynosi zasilanie dolistnie. Rośliny opryskujemy wcześnie rano lub wieczorem, nigdy w pełnym słońcu, aby nie poparzyć liści. Czynność powtarzamy regularnie raz w tygodniu.  Nawozem możemy również podlewać rośliny (również raz w tygodniu).

Oprócz pomidorów i papryk nawóz z bananowej skórki korzystnie wpływa również na dynie, ogórki czy bakłażany.

Oprócz nawozu skórkę z banana można wykorzystać jeszcze na kilka sposobów.

  • Oprysk rozcieńczonym nawozem z bananowej skórki pomoże odstraszyć mszyce. Podobnie działa zakopanie skórki w ziemi obok rośliny.
  • Świeżą skórkę wkładamy w dołek pod korzeń podczas sadzenia pomidorów. Szybko się rozłoży i dostarczy roślinie składników odżywczych.
  • Pokrojona skórka świetnie nadaje się do kiełkowania nasion. Na kawałku skórki umieszczamy nasiono np. dyni, wkładamy do dołka i przysypujemy ziemią. Podlewamy i czekamy na wschody.
  • Skórkę z banana możemy ususzyć na słońcu lub w piekarniku. Później ścieramy ją np. w moździerzu. Proszek wysypujemy wokół roślin (1-2 łyżki stołowe) i mieszamy z glebą. Idealny nawóz dla kwitnących roślin doniczkowych.
  • Świeżą skórkę również możemy drobno pokroić i rozłożyć wokół rośliny po czym przykryć ziemią.
  • Skórki możemy kompostować. Rozkładają się jednak szybciej niż większość kuchennych resztek, dlatego nadają się idealnie do kompostowania w pojemnikach (Kompostowanie zimą).
  • Z bananowej skórki możemy przyrządzić również nawóz do roślin kwasolubnych (borówki, rododendrony). Skórkę drobno siekamy i wkładamy do słoika. Zalewamy wodą 2-3 cm ponad warstwę skórki. Słoik przykrywamy podwójna gazą i umieszczamy w ciepłym miejscu na tydzień. Po tym czasie usuwamy skórkę i zdejmujemy gazę. Pozwalamy aby „ocet” fermentował jeszcze przez miesiąc. Gotową miksturę rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:1 i raz na dwa tygodnie podlewamy rośliny wymagające kwaśnej gleby.

Zamiast więc traktować skórkę z banana jako odpad, zróbmy z niej nawóz nie tylko pod pomidory lub miksturę dla roślin kwasolubnych.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis. Do nawożenia można też wykorzystać skorupki od jajka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz