Dlaczego ogórki marnieją po posadzeniu do gruntu

 


Zdarza się dość często, że nasze zadbane sadzonki ogórków po posadzeniu na miejsce stałe, zwłaszcza do gruntu, zaczynają żółknąć, więdnąć i zamierać. Dlaczego tak się dzieje, mimo że wcześniej wszystko wyglądało obiecująco?

Ogórki to wyjątkowo ciepłolubne warzywa. Jeśli posadzimy rozsadę zbyt wcześnie, gdy ziemia jest jeszcze zimna (poniżej 15°C), korzenie nie podejmują prawidłowo pracy. Roślina nie może pobierać wody i składników pokarmowych, dlatego żółknie i więdnie. Nie śpiesz się z sadzeniem ogórków do gruntu. Poczekaj, aż gleba się dobrze nagrzeje, a noce będą naprawdę ciepłe. W razie potrzeby użyj agrowłókniny lub tunelu foliowego, by przyspieszyć nagrzewanie podłoża. 

Ogórki bardzo źle znoszą uszkodzenia korzeni. Jeśli podczas przesadzania sadzonka została wyjęta z doniczki bez zachowania bryły korzeniowej lub korzenie zostały naruszone, roślina może się nie przyjąć i szybko zmarnieć. Wysiewaj ogórki do większych pojemników (np. torfowych doniczek, które można wsadzić do ziemi razem z sadzonką). Przed posadzenie,m obficie podlej rozsadę, aby ziemia dobrze przylegała do korzeni, i bryła korzeniowa nie rozpadła się po wyjęciu z doniczki. Unikaj przesadzania roślin, które już mają duże korzenie i nie tolerują manipulacji.


Wyprodukowanie rozsady ogórków zajmuje około 30 dni (Zobacz także Kiedy rozsada ogórków nadaje się do sadzenia)
. Zresztą podobny czas zajmuje uzyskanie rozsady innych warzyw dyniowatych. Tyle dni mija od wysiania nasion do doniczek do momentu, kiedy sadzonki są gotowe do posadzenia na miejsce stałe. Jeśli z różnych względów (najczęściej pogody) sadzenie ogórków zostanie opóźnione, to sadzonki zaczynają się starzeć. Stare i przerośnięte sadzonki ogórków gorzej przyjmują się po posadzeniu na miejsce stałe. Otrzymane rośliny ze starej rozsady:

  • mają słaby system korzeniowy, 
  • są bardziej podatne na choroby, 
  • łatwo zrzucają zawiązki owoców, 
  • szybko więdną przy większym nasłonecznieniu
  • zaczynają owocować później
  • dają mniejszy plon

Sadzonki ogórków uprawiane w ciepłym pomieszczeniu (okienny parapet, szklarnia) są delikatne. Gdy trafiają do gruntu, gdzie wieje wiatr, jest chłodniej, a nasłonecznienie jest mocniejsze – mogą doznać szoku i przestać rosnąć. Przed sadzeniem hartuj sadzonki przez kilka dni (7-10) – wystawiaj je na dwór, stopniowo wydłużając czas. To pomoże im przyzwyczaić się do nowych warunków.


Ogórki nie lubią ani suszy, ani przelania. Zbyt mokra gleba sprzyja gniciu korzeni i rozwojowi chorób grzybowych (np.zgorzeli siewek), które prowadzą do zamierania sadzonek. Z kolei brak wody przy świeżo posadzonej rozsadzie uniemożliwia jej przyjęcie się. 
Po posadzeniu podlej sadzonki umiarkowanie i regularnie kontroluj wilgotność gleby. Nie dopuszczaj ani do przesuszenia, ani do nadmiernego zalania.

Uważaj przy pierwszym nawożeniu ogórków. Zbyt duża dawka nawozów mineralnych (zwłaszcza azotu) może „spalić” korzenie młodej sadzonki. Objawia się to żółknięciem liści i zahamowaniem wzrostu. Po posadzeniu daj roślinie czas na adaptację. Zacznij nawożenie dopiero po kilku, kilkunastu dniach kiedy rośliny się przyjmą i zaczną rosnąć, najlepiej naturalnymi nawozami, jak biohumus czy gnojówka z pokrzywy. Ale uważaj, bo gnojówką z pokrzyw również można przenawozić. Zazwyczaj do podlewania roślin stosuje się rozcieńczenie gnojówki z wodą w stosunku 1:10. Jednak młode rośliny, dopiero co posadzone najlepiej pierwszy raz zasilić bardziej rozcieńczoną gnojówką, w stosunku 1:20.

Hartowanie, właściwe podłoże, umiarkowane podlewanie i odpowiednia temperatura to klucze do zdrowych i plonujących roślin. Jeśli jednak często zdarza się, że Twoje sadzonki ogórków się nie przyjmują po posadzeniu, rozważ siew wprost do gruntu.

Komentarze