Czego nie robić z czosnkiem po wykopaniu

 


Przyszedł czas na wykopanie czosnku. Właśnie teraz łatwo popełnić kilka błędów, które mogą sprawić, że plon szybko się zepsuje (spleśnieje, zgnije) albo nie przetrwa do zimy. Oto lista rzeczy, których nie warto robić po wykopaniu czosnku.

Wykopany czosnek powinien jak najszybciej trafić w zacienione i przewiewne miejsce. Zostawienie go w pełnym słońcu na dłużej (nawet na kilka godzin) to ryzyko przegrzania, uszkodzenia łusek i szybszego psucia się główek. Promienie UV potrafią przesuszyć zewnętrzną warstwę czosnku i zniszczyć naturalną ochronę przed chorobami. Dłuższe wystawienie na działanie słońca może także sprawić, że czosnek straci swój smak i aromat. Po wykopaniu od razu należy przenieść czosnek pod dach, np. do altany, szopy, na taras – ważne, by miejsce było przewiewne, ale zacienione.

Czosnek wykopany z ziemi może być brudny, ale mycie go wodą to poważny błąd. Nawet jeśli gleba mocno przywiera, nie warto sięgać po wąż ogrodowy – wilgoć wnika w łuski, a to doskonałe warunki do rozwoju pleśni i grzybów podczas suszenia. Należy delikatnie otrzepać ziemię. Nawet jeśli coś zostanie, spokojnie będzie można usunąć resztki po zaschnięciu.

Wiele osób od razu po wykopaniu ścina zielone liście i korzenie, by „czosnek lepiej wyglądał”. Niestety, to osłabia główkę i skraca trwałość przechowywania. Świeże liście jeszcze przez kilka dni dostarczają składniki odżywcze do główki – warto to wykorzystać. Pozostawiamy liście i korzenie na czas suszenia. Dopiero po całkowitym zaschnięciu można je przyciąć i przygotować czosnek do przechowywania.


Po wykopaniu czosnek potrzebuje około 2–3 tygodni (a czasami i nawet dłużej) suszenia, Wrzucenie główek od razu do plastikowej torby, zamkniętej piwnicy lub ciasnego pojemnika to prosty przepis na spleśniały plon. 
Najlepsze warunki suszenia: przewiewne miejsce, sucha pogoda, cień, dobra cyrkulacja powietrza. Czosnek można rozwiesić w wiązkach lub rozłożyć na siatkach czy rusztach.


Czosnek musi być całkowicie suchy, zanim trafi do przechowywania. Włożenie wilgotnych główek do skrzynki, worka czy kartonu to gwarancja problemów – pleśń, zgnilizna, a nawet kiełkowanie mogą pojawić się bardzo szybko. 
Kiedy czosnek jest gotowy do przechowywania? Gdy liście i łuski są suche, korzenie twarde i łatwo się odrywają, a główka jest zbita i twarda.

Zbiór czosnku to nie wszystko – to, co zrobisz zaraz po wykopaniu, ma ogromny wpływ na trwałość i jakość plonu. Nie spiesz się z czyszczeniem, susz w odpowiednich warunkach i daj czosnkowi czas. Dzięki temu Twoje zbiory będą cieszyć aż do wiosny!



Komentarze