Moczenie
nasion
Moczenie
nasion stosuje się, aby przyspieszyć ich kiełkowanie. W warzywnictwie temu
zabiegowi poddaje się nasiona kilku gatunków, m.in. ogórków. Czasami zalecane
jest moczenie nasion cebuli w wypadku spóźnionego siewu np. dla poprawienia
złych wschodów.
Moczenie
można stosować również dla nasion szparagów, marchwi, pietruszki i selera,
które w chłodnej ziemi wolno pęcznieją i mają długi okres kiełkowania.
Nasiona
moczy się w wodzie o temperaturze zbliżonej do optymalnej dla kiełkowania rośliny danego gatunku, zwykle
jednak w granicach 20-30oC. Nasiona umieszcza się w płaskich
naczyniach w ilości wody zaledwie je przykrywającej, tak aby nie zahamować
wymiany gazowej. Nasiona należy wyjąć z wody, gdy tylko zauważy się pierwsze
ślady kiełkowania. Przed wysianiem należy je odrobinę osuszyć aby były
dostatecznie sypkie do siewu. W czasie moczenia nasiona czasami pleśnieją. Można
temu zapobiec mieszając je z piaskiem. Taki zabieg stosuje się dla rośli
korzeniowych i cebuli. Dzięki piaskowaniu kiełkowanie następuje o 4-12 dni
wcześniej, a zbiory są przyspieszone o 10-14 dni.
Szczepienie
nasion roślin motylkowych.
Nasiona
roślin motylkowych korzystnie jest zaszczepić odpowiednią rasą bakterii korzeniowych.
Zabieg taki może dać dobry efekt jeśli roślina motylkowa ma być pierwszy raz
uprawiana na danym polu, albo jeśli uprawiano ją na nim bardzo dawno. Jeśli
nasiona są zaprawione chemicznie, bakterie należy rozsiać na polu. Kultury bakterii
powinny być świeże, ponieważ tylko wtedy zagwarantowana jest ich wysoka
aktywność. Szczepionkę należy rozprowadzić w wodzie i wymieszać z nią nasiona. Szczepienie
należy wykonywać w zacienionym pomieszczeniu, a wysiew zaszczepionych nasion-
podczas pochmurnej pogody.
Odkażanie
i zaprawianie nasion
Niektóre
choroby i szkodniki przenoszą się z nasionami. Aby temu zapobiec stosuje się
ich odkażanie (zaprawianie). Drugim celem zaprawiania jest zabezpieczenie
rośliny w początkowym okresie wzrostu przed porażeniem przez choroby lub
zaatakowaniem przez szkodniki, znajdujące się w glebie. Metody zaprawiania nasion
można podzielić na chemiczne i termiczne. Chemiczne zaprawianie jest stosunkowo
łatwe do wykonania . stosuje się je wtedy, gdy patogen nie sięga głęboko, lecz
występuje powierzchniowo. Jeśli patogen znajduje się wewnątrz nasienia stosuje
się podgrzewanie nasion do temperatury, w której ginie patogen, lecz nie ulega
zniszczeniu zdolność kiełkowania.
Środki
chemiczne mogą być stosowane na mokro, w postaci roztworów wodnych, lub też na
sucho, w postaci sproszkowanej zaprawy. Kiedy stosuje się zaprawy rozpuszczone
w wodzie, odkażenie następuje podczas zabiegu. W przypadku stosowania zapraw
suchych dopiero podczas kiełkowania, po rozpuszczeniu się zaprawy w wodzie
glebowej. Zaprawą suchą traktuje się nasiona na kilka dni przed wysiewem, a zaprawą
mokrą tuż przed siewem.
Do
zaprawiania nasion stosuje się również fungicydy systemiczne, które działają
nie tylko powierzchniowo, ale również wnikają do wnętrza nasion.
Termiczne
zaprawianie nasion wykonuje się przez moczenie ich w gorącej wodzie, albo
traktowanie suchym, ciepłym powietrzem. Zaprawianie gorącą wodą zaleca się
przede wszystkim dla nasion roślin kapustnych. Zanurzenie nasion na 20 minut w
wodzie o temperaturze 50oC skutecznie zapobiega występowaniu
zgorzeli siewek. Ścisłe przestrzeganie temperatury jest warunkiem skuteczności
zwalczania patogenów oraz zachowania zdolności kiełkowania nasion. Aby zapobiec
chorobom wirusowym przenoszonym przez nasiona pomidorów i ogórków, zaleca się
taktować suche nasiona wysokimi temperaturami (70-80oC) przez 48
godzin. Termiczne odkażanie można stosować tylko wtedy, gdy nasiona są w pełni
żywotne. Termiczne odkażanie nasion należy uzupełnić zaprawianiem chemicznym,
aby nie zostały one wtórnie porażone przez patogeny glebowe.
Tutaj przeczytasz jak zrobić próbę kiełkowania nasion.
Tutaj przeczytasz jak zrobić próbę kiełkowania nasion.
nie wiedzialem, skorzystam
OdpowiedzUsuń