Letnie cięcie winorośli

Wcześniej opisałem zimowe cięcie winorośli tutaj. Aby cieszyć się dorodnymi owocami niezbędne jest ponowne cięcie pod koniec czerwca lub na początku lipca, a później także w dalszej części lata. Pamiętajmy, że nawet byle jakie przycinanie jest lepsze niż zaniechanie tej czynności.

najważniejsze cięcie
Do zabiegów pielęgnacyjnych przeprowadzonych latem należy wyłamywanie nadmiernych, niepożądanych, nieowocujących łóz (pędów zeszłorocznych), już podczas rozwijania nowych pędów, formowanie ich, skracanie i prześwietlanie. Jak tylko pojawią się kwiatostany i ustaną majowe przymrozki, wyłamujemy pędy, które nie zawiązały owoców. Nowe pędy na starym drewnie również wyłamujemy, o ile do wypełnienia szpaleru nie będą skracane do głównego owocującego pędu. Słabe pasierby (są to pędy wyrastające z kątów liściowych pędów jednorocznych) pozostawiamy, silniejsze – czyli te które mają ok. 10 cm – usuwamy, wybujałe skracamy do 1-2 liści. Pędy należy prowadzić luźno i prosto wzniesione, tak aby liście mogły w pełni asymilować. Podwiązywanie pobudza do rozwoju pasierby.
Pędy letnie skracamy, żeby składniki pokarmowe w większym stopniu zasilały owoce i żeby oczka, z których powstaną pędy, dobrze się rozwinęły. Jednak kiedy mamy roślinę, która słabo rośnie ze względu na warunki czy odmianę, pędy letnie skracamy mniej lub wcale. Oszczędza to masę listowia, która jest ważna przy rozwoju owoców.

zapewniamy owocom słońce
Od połowy sierpnia pasierbów i końcówek pędów więcej nie skracamy, gdyż młode liście są ważnym elementem w procesie nabierania przez owoce słodyczy. W przeciwieństwie do nich, stare liście w bezpośrednim sąsiedztwie gron, nie mają już żadnego znaczenia i mogą być usunięte, szczególnie wtedy, kiedy zacieniają owoce.

Komentarze

Prześlij komentarz