Wcześniej opisałem zimowe cięcie
winorośli tutaj. Aby cieszyć się dorodnymi owocami niezbędne jest ponowne
cięcie pod koniec czerwca lub na początku lipca, a później także w dalszej
części lata. Pamiętajmy, że nawet byle jakie przycinanie jest lepsze niż
zaniechanie tej czynności.
najważniejsze cięcie |
Do zabiegów pielęgnacyjnych
przeprowadzonych latem należy wyłamywanie nadmiernych, niepożądanych,
nieowocujących łóz (pędów zeszłorocznych), już podczas rozwijania nowych pędów,
formowanie ich, skracanie i prześwietlanie. Jak tylko pojawią się kwiatostany i
ustaną majowe przymrozki, wyłamujemy pędy, które nie zawiązały owoców. Nowe
pędy na starym drewnie również wyłamujemy, o ile do wypełnienia szpaleru nie
będą skracane do głównego owocującego pędu. Słabe pasierby (są to pędy
wyrastające z kątów liściowych pędów jednorocznych) pozostawiamy, silniejsze –
czyli te które mają ok. 10 cm – usuwamy, wybujałe skracamy do 1-2 liści. Pędy należy
prowadzić luźno i prosto wzniesione, tak aby liście mogły w pełni asymilować. Podwiązywanie
pobudza do rozwoju pasierby.
Pędy letnie skracamy, żeby
składniki pokarmowe w większym stopniu zasilały owoce i żeby oczka, z których powstaną
pędy, dobrze się rozwinęły. Jednak kiedy mamy roślinę, która słabo rośnie ze względu
na warunki czy odmianę, pędy letnie skracamy mniej lub wcale. Oszczędza to masę
listowia, która jest ważna przy rozwoju owoców.
zapewniamy owocom słońce |
Od połowy sierpnia pasierbów i
końcówek pędów więcej nie skracamy, gdyż młode liście są ważnym elementem w
procesie nabierania przez owoce słodyczy. W przeciwieństwie do nich, stare
liście w bezpośrednim sąsiedztwie gron, nie mają już żadnego znaczenia i mogą
być usunięte, szczególnie wtedy, kiedy zacieniają owoce.
tez tak chce umiec
OdpowiedzUsuń