W którym roku po oborniku uprawiać warzywa?


W listopadzie na grządkach nie ma już niczego. To dobry moment na zasilenie gleby obornikiem i jej przekopanie. Jednak nie wszystkie warzywa czują się dobrze po bezpośrednim nawożeniu gleby. Pewnych roślin nie powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Inne natomiast czują się wyjątkowo dobrze w gruncie świeżo zasilonym tym nawozem.

Wedle zaleceń specjalistów w pierwszym roku po oborniku powinno się uprawiać:
  • Kapustę
  • Kalafior
  • Jarmuż
  • Brukselkę
  • Kalarepę
  • Rzodkiewkę
  • Rzodkiew czarną
  • Paprykę
  • Szpinak
  • Ogórki
  • Dynie
  • Por
  • Pietruszkę
  • Kukurydzę

W drugim roku po oborniku zaleca się uprawę:
  • Papryka
  • Marchew
  • Kalarepa
  • Sałata
  • Cebula
  • Pomidor
  • Por
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Seler
  • Burak
  • Fasola szparagowa
  • Groch
  • Bób

W trzecim roku po oborniku można uprawiać:
  • Marchew
  • Seler (zwłaszcza na glebach żyznych
  • Burak
  • Fasola
  • Bób
  • Jarmuż

Jak widać uprawy się powtarzają. To nie błąd, ponieważ dla przykładu marchew najlepiej rośnie w drugim roku po oborniku, ale nie jest wymagająca, więc poradzi sobie również w trzecim roku. Z kolei jarmuż jest takim warzywem, ze poradzi sobie wszędzie. Co do upraw w trzecim roku po oborniku, musimy wziąć pod uwagę żyzność naszej gleby. Jeśli będzie ona słaba i nie nawieziemy jej przez 2-3 lata, trudno będzie oczekiwać dużych plonów.
Tak więc planując przyszłoroczne siewy uwzględnijmy, miejsca na zagonach, które należy zasilić, a które tego nie jeszcze nie potrzebują.




Komentarze