W listopadzie na grządkach nie ma
już niczego. To dobry moment na zasilenie gleby obornikiem i jej przekopanie.
Jednak nie wszystkie warzywa czują się dobrze po bezpośrednim nawożeniu gleby.
Pewnych roślin nie powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Inne
natomiast czują się wyjątkowo dobrze w gruncie świeżo zasilonym tym nawozem.
Wedle zaleceń specjalistów w
pierwszym roku po oborniku powinno się uprawiać:
- Kapustę
- Kalafior
- Jarmuż
- Brukselkę
- Kalarepę
- Rzodkiewkę
- Rzodkiew czarną
- Paprykę
- Szpinak
- Ogórki
- Dynie
- Por
- Pietruszkę
- Kukurydzę
W drugim roku po oborniku zaleca
się uprawę:
- Papryka
- Marchew
- Kalarepa
- Sałata
- Cebula
- Pomidor
- Por
- Czosnek
- Pietruszka
- Seler
- Burak
- Fasola szparagowa
- Groch
- Bób
W trzecim roku po oborniku można
uprawiać:
- Marchew
- Seler (zwłaszcza na glebach żyznych
- Burak
- Fasola
- Bób
- Jarmuż
Jak widać uprawy się powtarzają. To
nie błąd, ponieważ dla przykładu marchew najlepiej rośnie w drugim roku po
oborniku, ale nie jest wymagająca, więc poradzi sobie również w trzecim roku. Z
kolei jarmuż jest takim warzywem, ze poradzi sobie wszędzie. Co do upraw w trzecim
roku po oborniku, musimy wziąć pod uwagę żyzność naszej gleby. Jeśli będzie ona
słaba i nie nawieziemy jej przez 2-3 lata, trudno będzie oczekiwać dużych
plonów.
Tak więc planując przyszłoroczne
siewy uwzględnijmy, miejsca na zagonach, które należy zasilić, a które tego nie
jeszcze nie potrzebują.
Komentarze
Prześlij komentarz