Biała kapusta jest jednym z odporniejszych na przymrozki warzyw. Dlatego nie trzeba się spieszyć z jej zbiorem, ale też nie należy z tą czynnością zbyt długo zwlekać, ponieważ zamrożone główki nie będą się nadawały do przechowywania.
Do długotrwałego przechowywania
nadają się odmiany późne kapusty, które można przechowywać od 6 do nawet 9
miesięcy. Nie nadają się odmiany wczesne i średnio wczesne, rzadko wytrzymują
do Nowego Roku. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie nawożenie kapusty w sezonie.
Zasilamy ją nawozami potasowymi i fosforowymi, a ograniczamy ilość azotu,
zwłaszcza pod koniec sezonu. Nadmiar azotu pogorszy stan przechowywanych
główek. Jeśli mamy deszczową jesień, powinno się chronić kapustę przed
nadmiarem wilgoci, gdyż może pękać i wtedy gorzej się przechowywać.
Przedwczesne zbiory mogą prowadzić do więdnięcia kapusty, a spóźnione do pękania głów. Ważne jest, aby określić właściwy moment na zbiory. Temperatura powietrza w ciągu dnia powinna wynosić od +3 do 8ºC , a w nocy od -3 do 0ºC. Sam zbiór przeprowadzamy w czasie suchej i najlepiej słonecznej pogody, ponieważ główki kapusty muszą być suche. Lepiej zbierać po południu, kiedy nie będzie już rosy. Na główce kapusty zostawia się 2-3 cm łodygi (o dłuższych łodygach później). Pozbywamy się wierzchnich liści z widocznymi zmianami lub porażonych chorobami, ale nie usuwamy zbyt dużo warstw, bo to one będą chroniły kapustę.
Do przechowywania nie nadają się kapusty
słabo rozwinięte, niedojrzałe, popękane, chore, uszkodzone i zamarznięte. Przed
umieszczeniem kapusty w miejscu docelowym należy ją przez 24 godziny obsuszyć,
w wystarczająco ciepłym i wentylowanym pomieszczeniu, lub na zewnątrz, ale pod
dachem.
Kapustę można przechowywać w różnych
miejscach, ale trzeba przestrzegać określonych warunków (Warunki przechowywania warzyw). W pomieszczeniu powinno być chłodno, dobra temperatura to od 0 do +3ºC,
najlepiej gdyby jednak była zbliżone do +1 , bo już przy +3 mogą zachodzić
procesy gnilne. Wilgotność powietrza w przechowalni nie powinna być większa niż
90%. Krople wody na główce wskazują, że jest zbyt wilgotno. Przynajmniej raz w
miesiącu powinniśmy takie pomieszczenie wietrzyć. Niektórzy polecają posypanie
kapusty kredą lub wapnem, co pomoże zapobiec rozwojowi chorób grzybowych.
Najłatwiejszym sposobem jest
przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Główki układamy w jednej
warstwie i tak aby się nie stykały. Możemy również przechowywać na półkach, ale
wtedy każdą główkę owijamy w papier, raczej unikamy gazet, gdyż tusz może
wsiąkać w liście.
Podczas zbioru możemy zachować dłuższe
łodygi ( co najmniej 8 cm) i wtedy umieszczamy je w skrzynkach wypełnionych
suchym piaskiem (warstwa 20 cm). Po prostu wbijamy łodygę w piasek.
Możemy również zamiast kapusty wycinać,
wyrwać je z korzeniami i zawiesić do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Główki
nie powinny się stykać. Jest to najlepszy sposób, aby zapewnić dobrą
wentylacje.
Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty w glinie. Dokładnie mieszamy 2 części gliny i jedną część wody. Każdą główkę smarujemy powstałą masą, suszymy, aby powłoka stwardniała i kładziemy na półce w piwnicy.
Kapustę możemy również owinąć folią
spożywczą. Owijamy bardzo ciasno 2-3 warstwami folii. Najlepiej zrobić to w
miejscu docelowym gdzie już mamy odpowiednią temperaturę (od 0 do +3ºC), ponieważ
wtedy nie będzie kondensacji wilgoci pomiędzy folią a kapustą. Tak zawiniętą
kapustę możemy również umieścić w lodówce w przegródce na warzywa. Pamiętajmy jednak,
aby sprawdzać jej stan, konieczne będzie usuwanie psujących się liści i
regularna wymiana folii.
Pamiętajmy, że nawet jeśli stworzymy
idealne warunki to i tak kapusta może zacząć gnić. Dlatego ważna jest regularna
kontrola zbiorów i natychmiastowe pozbycie się zepsutych główek.
Czy kapusta stożkowa Expres nadaje się do przechowywania?
OdpowiedzUsuńMoże być problem. Te wczesne odmiany zdecydowanie gorzej się przechowują i w większości nadają się do bezpośredniego spożycia. Podobnie jak inne wczesne warzywa. Jeszcze jeden problem, bo ta kapusta nie tworzy tak ścisłych główek jak odmiany okrągłe, co też może wpływać na długość przechowywania.
Usuń