Październik to już ostatni moment
na zbiory warzyw. Później mogą się zdarzyć znaczne spadki temperatury i plony będą
się gorzej przechowywać. Idealnym miejscem do przechowywania jest piwnica, ale
nie zawsze się sprawdza, dlatego że różne warzywa potrzebują różnych warunków. Ze
względu na wymaganą temperaturę i wilgotność podczas przechowywania, warzywa
możemy podzielić na cztery grupy:
Grupa 1
Rośliny te lubią wilgoć i zimno w
temperaturze od 0o do 4,5oC. Wilgotność w przechowalni
powinna wynosić nawet 90%. Do tej grupy należą warzywa korzeniowe. Powinniśmy je
wykopać zanim temperatury spadną poniżej – 4oC. Warzywa tylko lekko otrzepujemy
z nadmiaru ziemi i obrywamy (nie ucinamy) części zielone. Marchew, buraki, rzepę,
brukiew najlepiej umieścić w wilgotnym piasku, torfie lub trocinach, dzięki
czemu nie będą wysychały, warzywa te w miarę możliwości nie powinny się stykać.
Seler zaś najlepiej wsadzić w piasek pionowo, bez obrywania korzeni. Więcej tutaj.
Grupa 2
Rośliny z tej grupy lubią zimno,
ale suche warunki. Idealna temperatura to od 0o do 4,5oC.
wilgotność powinna wynosić od 60% do maksymalnie 70%. Do tej grupy należą
kapusta brukselka i ziemniaki, ale również owoce jak jabłka i gruszki. Rośliny te
mogą być przechowywane z warzywami korzeniowymi, jeśli tylko zapewnimy im
lepszy przepływ powietrza, aby nie miały zbyt wilgotno. Kapustę i brukselkę najlepiej
wyrwać z korzeniami i posadzić w wilgotnej ziemi, można we wiaderku lub worku. Ziemniaki
potrzebują ciemności, wystarczy je po prostu przykryć. Idealna dla nich
temperatura to 4,5oC. kiedy będzie bliższa zeru mogą stać się
słodkie w smaku, kiedy wyższa, zaczną kiełkować. Jabłka najlepiej odizolować w
pojemniku, ponieważ łatwo absorbują mocne smaki np. kapusty. Gruszki zaś dobrze
jest przez tydzień przetrzymać w suchym i przewiewnym miejscu o temperaturze 10o-
21oC a następnie przechowywać w temperaturze trochę powyżej zera. Więcej o przechowywaniu owoców tutaj.
Grupa 3
Rośliny z tej grupy lubią suche
miejsca z temperaturą od 0 do 10oC, wilgotność powinna wynosić
poniżej 60%. Zaliczamy tutaj czosnek i cebule, powinny być przechowywane w
suchych nieogrzewanych pomieszczeniach. Prze przechowaniem powinno się je
wysuszyć przez dwa tygodnie, a później umieścić w siatkowych workach, zapleść
je w warkocze lub umieścić w płytkich pojemnikach nie więcej niż w dwóch warstwach.
Więcej tutaj.
Grupa 4
Tutaj możemy zliczyć dynie i
cukinie, które powinny być przechowywane w ciepłym, suchym miejscu, gdzie
temperatura wynosi od 10 do 15oC. Przed przechowaniem powinniśmy
zerwane rośliny dobrze wysuszyć na słońcu przez około 2 tygodnie, wtedy ich
skóra stwardnieje i będą się dłużej nadawać do spożycia. Więcej tutaj.
Czas przechowywania warzyw w okresie jesienno-zimowym:
Czas przechowywania warzyw w okresie jesienno-zimowym:
- ziemniaki - 8 miesięcy
- marchew, pietruszka - 6 miesięcy
- burak ćwikłowy - 4 miesiące
- cebula - 6 miesięcy
- seler - 5 miesięcy
- chrzan - 8 miesięcy
- kapusta - miesiące
Na koniec pamiętajmy o regularnym
sprawdzaniu stanu przechowywanych warzyw. Wszelkie okazy, które zaczynają się psuć
natychmiast usuwamy.
Komentarze
Prześlij komentarz