Sierpień, choć na horyzoncie majaczy już koniec sezonu ogrodniczego, to nadal aktywne są szkodniki, a i choroby, zwłaszcza grzybowe, mogą siać spore spustoszenie. Na jakie rośliny uważać i jakie patogeny mogą pojawić się w tym miesiącu. (Zobacz również Szkodniki i choroby w lipcowym ogrodzie)
Zacząć należy od znienawidzonej przez wszystkich zarazy ziemniaczanej na pomidorach. To właśnie w sierpniu często zbiera swoje największe żniwo. Jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność powietrza, nocne mgły, zachmurzenie, czyli takie warunki, które mogą pojawić się właśnie w sierpniu w przededniu jesieni. Dlatego trzeba uważnie obserwować pomidory. Objawy zarazy mogą występować na liściach, łodygach i owocach. Na liściach i łodygach pojawiają się niekształtne, brunatne plamy. Porażone liście zasychają lub przy większej wilgotności gniją. Na owocach ukazują się zielonobrunatne, lekko wypukłe plamy, które sięgają w miąższ owoców. Porażone owoce nie dojrzewają i gniją. Warto opryskiwać pomidory profilaktycznie co 10 - 14 dni, na początek naturalnymi preparatami (Oprysk z drożdży na zarazę ziemniaczaną), a gdy one zawiodą, trzeba natychmiast sięgnąć po środki chemiczne.
![]() |
zaraza ziemniaczana |
W sierpniu zbieramy owoce pomidorów. Jeśli po zbiorze owoce szybko się psują może to świadczyć o porażeniu przez antraknozę. Choroba objawia się na dobrze już wybarwionych owocach w postaci okrągławych, zagłębionych plam o średnicy 5-10 mm. Podobnie jak zaraza choroba rozwija się najszybciej podczas deszczowej, mglistej pogody. Tutaj również poleca się stosować profilaktyczne opryski.
![]() |
antraknoza |
Na warzywach kapustnych nadal w sierpniu trzeba uważać na bielinki. Warto również zwrócić uwagę na gąsienice innego motyla, mianowicie piętnówkę kapustnicę. Gąsienica ma długość ok. 4 cm. Początkowo jest zielona, a potem brunatna. Na stronie grzbietowej ma 3 jasnożółte pręgi a wzdłuż boków 2 żółtopopielate pasy. Szkodnik jest groźny, bo po początkowym żerowaniu na liściach wgryza się do wnętrza główek kapusty czy róż kalafiorów (podobnie jak bielinek rzepnik). Dlatego zwalczanie piętnówki należy rozpocząć zaraz po zauważeniu obecności gąsienic na liściach. Jeśli zdąży się wgryźć głębiej opryski, szczególnie te naturalne, działające kontaktowo (np. preparat z wrotyczu) mogą być już nieskuteczne.
![]() |
piętnówka kapustnica |
Korzenie marchwi mogą zaatakować larwy połyśnicy marchwianki. Dorosły osobnik, muchówka, składa jaja w pobliżu marchwi, z których wylęgają się jasnożółte, lśniące larwy, które wygryzają korytarze w korzeniach. Atak szkodnika w sierpniu jest groźny, bo praktycznie gotowa do zbioru marchew, po zaatakowaniu przez połyśnicę, czernieje, staje się gorzka w smaku, często nieprzyjemnie pachnie, a co najważniejsze zebrana słabo się przechowuje i szybko gnije. Warto obok marchwi sadzić cebulę, która swoim zapachem dezorientuję muchy połyśnicy. Można również podlewać marchew gnojówką z cebuli, lub czosnku, bądź też opryskiwać wyciągiem z czosnku, efekt będzie podobny. Mniej narażona na atak szkodnika jest marchew wysiewana w miejscach przewiewnych.
![]() |
połyśnica marchwianka |
Ładnie rosnący do tej pory chrzan, może w sierpniu mieć podziurawione liście. Odpowiedzialne za taki stan rzeczy mogą być chrząszcze i larwy żaczki warzuchówki. Zarówno dorosłe osobniki jak i larwy żerują na liściach, żywią się miękiszem i wygryzają dziury w liściach, niekiedy w takich ilościach, że zostaje zniszczona większa część powierzchni liścia. W przydomowych ogródkach można sobie radzić ze szkodnikiem w naturalny sposób. Strząsa się chrząszcze z roślin do naczynia z wodą, zaś złożone jaja i larwy na liściach można zgniatać.
![]() |
żaczka warzuchówka |
W sadzie po zakończeniu zbioru malin warto od razu wyciąć tuż przy ziemi pędy, na których w tym roku były owoce. Można w ten prosty sposób zapobiegać zamieraniu pędów malin. Na porażonych przez chorobę pędach pojawiają się fioletowo-brunatne plamy. Kora pęka i się łuszczy. Silnie porażone pędy zamierają najczęściej podczas kwitnienia i tuż przed owocowaniem. Zakażone zostają także młode pędy, na których w przyszłym roku będą owoce. Oprócz wycięcia starych pędów warto również maliny prześwietlić i usunąć nadmiar młodych pędów, aby nie zagęszczały uprawy oraz regularnie odchwaszczać glebę. Dzięki temu maliny będą szybciej obsychały po deszczu czy podlewaniu.
![]() |
zamieranie pędów malin |
Jeśli już jesteśmy przy wycinaniu pędów, to warto zwrócić uwagę czy nie ma na nich narośli, zwanych galasami. Żerują w nich larwy pryszczarka malinowca. Larwy osłabiają rośliny, które słabo rosną i owocują, a także łatwo łamią się w miejscu narośli. A takie osłabione rośliny są też częściej porażane przez wspomniane wyżej zamieranie pędów malin. Wycięte pędy z galasami należy zniszczyć, np. spalić.
![]() |
pryszczarek malinowiec |
Jeśli dojrzewające owce jabłoni i grusz zaczynają na drzewie gnić, może to świadczyć o porażeniu przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Na owocach w obrębie gnijących plam pojawiają się charakterystyczne koncentryczne wzniesienia. Porażone przez chorobę zostają najczęściej owoce o uszkodzonej skórce, a więc opanowane przez parcha, czy nagryzione przez owocówkę jabłkóweczkę. Toteż podstawą zapobiegania zgniliźnie jest zwalczanie parcha i szkodników. Z zabiegów profilaktycznych należy zbierać opadłe owoce spod drzew a w okresie jesienno-zimowym zbierać pozostałoci owoców wiszące na drzewach tzw. mumie.
![]() |
brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych |
À propos szkodników to owoce jabłoni może uszkadzać wydłubka oczateczka. Czerwonobrązowe gąsienice z czarną głową i dwoma rzędami czarnych brodawek wyżerają w skórce owoców małe zagłębienia. Gąsienice zimują oprzędzione przy pąkach i już w marcu zaczynają atakować pąki, młode liście i kwiatostany. Przy silnym porażeniu skuteczne będą opryski środkami owadobójczymi.
![]() |
wydłubka oczateczka |
Zwalczając choroby i szkodniki na owocach i warzywach środkami chemicznymi, warto przestrzegać okresu karencji. Szczególnie jest to ważne w przypadku pomidorów, których owoce w sierpniu bardzo szybko dojrzewają.
Komentarze
Prześlij komentarz