Koniec października to dobry moment na posadzenie czosnku. Powinien zdążyć się przed zimą bez problemu ukorzenić. Jednak, aby dał zadowalające plony, należy wybrać i odpowiednio przygotować dla niego stanowisko.
Za przygotowanie miejsca pod sadzenie czosnku warto zabrać się minimum miesiąc wcześniej, czyli już we wrześniu. Najlepiej wybrać stanowisko słoneczne. Czosnek wymaga gleby żyznej, zasobnej w próchnicę. Niestety na glebach słabszych, czosnek daje raczej niski plon i tworzy małe główki, dlatego tak ważne jest przygotowanie i nawiezienie gleby. Z jednej strony czosnek to warzywo lubiące wodę, najbardziej potrzebuje jej w maju i czerwcu, kiedy silnie przyrasta. Niedobór wody w tym okresie również wpływa na obniżenie plonowania (Zobacz również Dlaczego czosnek nie tworzy ząbków). Z drugiej jednak strony, czosnek nie lubi gleb podmokłych, miejsc, gdzie zbiera się woda po opadach czy podczas zimowej odwilży. Odpadają więc wszelkie zagłębienia terenu. Jeśli mamy problem, aby znaleźć odpowiednie dla czosnku miejsce w ogrodzie, to zawsze sprawdzi się posadzenie go na grządce podwyższonej. Tam nie powinno być problemu z nadmiarem wilgoci w glebie.
Czosnek bywa silnie porażany przez choroby grzybowe, a także atakowane przez szkodniki warzyw cebulowych. I właśnie z tego względu nie powinien być sadzony np. po cebuli, porze czy szczypiorku. Ze względu na ryzyko chorób kiepskim prekursorem będą również ziemniaki i pomidory. Dobrym przedplonem dla czosnku są np. ogórki (i inne warzywa dyniowate), warzywa kapustne (kapusta, kalafior), buraki, groch i fasola. Jeszcze lepszym pomysłem jest sadzenie czosnku po nawozach zielonych jak gorczyca, koniczyna czy lucerna. Trzeba jednak zwrócić uwagę, aby taki przedplon był zdrowy, żeby nie doszło do porażenia przez choroby posadzonego czosnku. I jeszcze jedno. Jako że stanowisko trzeba przygotować dość wcześnie, to i czosnek najczęściej sadzi się po warzywach dość szybko schodzących z zagonów i grządek, czyli np. po wspomnianych ogórkach. Ja u siebie czosnek najczęściej sadzę po jarmużu, po którym jeszcze wysiewam gorczycę, lub po fasoli.
Czas na przygotowanie gleby:
- Przed początkiem pracy należy miejsce oczyścić z chwastów czy resztek wcześniejszych roślin. Jeśli chodzi o chwasty, to bardzo dobrze zagłusza ja wysiana jako poplon gorczyca
- Czosnek sadzi się dość głęboko, więc i gleba wymaga dość głębokiego przekopania. Przekopuje się więc ją na głębokość jednego szpadla (około 25-30 cm)
- Jeśli mamy glebę ciężką i gliniastą, to warto poprawić jej strukturę, dodając np. torf, piasek, czy kompost
- Warto zwrócić uwagę na kwasowość gleby. Czosnek preferuje pH neutralne lub lekko kwaśne (pH 6-7), więc jeśli pH jest zbyt wysokie lub za niskie trzeba zadziałać przed sadzeniem
- Bardzo ważne jest nawożenie, czosnek lubi wszelką materię organiczną, którą należy z glebą przekopać
- Po odpowiednim przygotowaniu stanowiska, jeśli rzadko pada i jest sucho, należy glebę obficie podlać
Czosnek bardzo dobrze reaguje na nawożenie obornikiem, który musi być jednak dobrze rozłożony. Na jeden metr kwadratowy warto dodać od pół do całego (na glebach słabszych) wiadra obornika. Można również dodać tyle samo kompostu. Świetnie sprawdza się również wymieszanie z glebą popiołu drzewnego (100-200 gramów na 1 m²). Popiół użyźnia glebę, dostarcza m.in. potasu jak i również zmniejsza kwasowość. Popiół niekoniecznie trzeba dodawać już we wrześniu. Z powodzeniem można posypać popiołem w rowki tuż przed posadzeniem czosnku.
Wszystkie dodane nawozy przekopuje się z glebą (jak wyżej na głębokość szpadla). Po czym stanowisko należy starannie zagrabić i wyrównać. Najlepiej tam nie chodzić i nie deptać, aby gleba pozostała pulchna aż do październikowego sadzenia. Zobacz również Jak sadzić czosnek
Komentarze
Prześlij komentarz