Często dopiero przy zbiorach okazuje się, że pietruszka jest rozczarowująca. Ma cienkie, krótkie, zniekształcone (np. rozdwojone) korzenie. Jakie są tego przyczyny.
Główna przyczyna to brak wody w newralgicznych momentach rozwoju pietruszki. Wiosną wilgotność gleby należy utrzymywać podczas wschodów, bo susza w tym czasie negatywnie wpływa na wysokość i jakość plonu. Zaznaczyć należy, że pietruszka należy do warzyw, które bardzo długo kiełkują (nawet ponad 20 dni), więc tym bardziej trzeba jej zapewnić optymalne warunki do wschodów, bo przesuszenie gleby w tym czasie jeszcze bardziej wydłuża proces kiełkowania, a same wschody są nierównomierne. Duże zapotrzebowanie na wodę pietruszka wykazuje w lipcu i sierpniu, kiedy następuje największy wzrost korzeni. Właśnie brak wody w tym czasie skutkuje tworzeniem się cienkich i zniekształconych korzeni. Jeśli wody brakuje, to pietruszka zaczyna szukać wilgoci w glebie i zamiast tworzyć pojedynczy korzeń, to tworzy cienkie korzonki boczne rozrastające się na boki. Dlatego jeśli latem opadów brakuje, lub są nieregularne, to należy dbać o podlewanie roślin.
Pietruszka rozwija się najlepiej przy umiarkowanej temperaturze, rzędu 15-22 stopni Celsjusza, więc upały nie za bardzo jej służą. Nie należy więc jej siewu opóźniać. Wysiew pietruszki należy przeprowadzić, jak tylko pogoda na to pozwala, czyli najczęściej będzie to koniec marca, początek kwietnia. Siew późniejszy i narażanie młodych rośliny na wysokie temperatury prowadzi do obniżenia plonu i słabej jakości korzeni. Wszystko przez stres, którego rośliny doznają przy wysokiej temperaturze, która często może iść w parze z brakiem opadów. Poza tym zbyt późny siew może sprawić, że korzenie nie zdążą urosnąć przed jesiennymi zbiorami.
Niewłaściwe nawożenie to także przyczyna słabych zbiorów. Źle wpływa zwłaszcza przenawożenie roślin azotem. Możemy wtedy otrzymać rośliny o bujnej naci, ale ich korzenie będą słabe i cienkie. Podczas nawożenia należy unikać świeżego obornika, najlepiej uprawiać pietruszkę dopiero w drugim roku po oborniku. Dobrym przedplonem dla pietruszki będą warzywa uprawiane w pierwszym roku po oborniku, czyli np. kapusta, ziemniaki i warzywa dyniowate (Zobacz Tabela płodozmianu). Na glebach słabszych, mniej zasobnych, ubogich w składniki pokarmowe i próchnicę istnieje opcja uprawy pietruszki w pierwszym roku po oborniku, ale obornik powinien być już dobrze rozłożony i należy go zastosować na jesień.
Istotnym czynnikiem, o którym często się zapomina, jest właściwe pH gleby. Pietruszka jest wrażliwa na zakwaszenie gleby i wtedy może tworzyć korzenie marnej jakości. Warto więc jesienią w miejscu, gdzie w przyszłym sezonie na wiosnę planujemy siew pietruszki sprawdzić pH gleby. Jeśli jest zbyt niskie, to należy glebę zwapnować. Optymalne pH dla rozwoju pietruszki to 6,0-7,5.
Pietruszka dobrze rośnie na glebach żyznych, zasobnych, przepuszczalnych, niepodmokłych i przed siewem dobrze spulchnionych. Na glebach zbitych, twardych, kamienistych pietruszka ma trudność z prawidłowym rozwojem korzeni, co potem prowadzi do różnych deformacji. Korzenie nie są w stanie rozwijać się w zbitej ziemi, stąd często korzenie np. rozdwojone. Przed siewem należy glebę starannie spulchnić, odchwaścić, usunąć kamienie i rozbić zbyt duże grudy ziemi, aby umożliwić korzeniom swobodny wzrost. Jeśli mamy w ogrodzie glebę zbyt ciężką i gliniastą, którą jest trudno odpowiednio przygotować, to lepszą opcją będzie siew pietruszki na grządkach podwyższonych lub ewentualnie na redlinach.
Tak jak w przypadku wielu innych warzyw korzeniowych również w przypadku pietruszki konieczne może być przerywanie roślin po wschodach. Zbyt gęste wschody, powodują ze roślin konkurują o przestrzeń dla wzrostu, a także o wodę, składniki pokarmowe i słońce. Trudno w takim przypadku spodziewać się dorodnych korzeni, raczej otrzymamy drobne korzonki. Zbyt gęste wschody przerywa się, zostawiając odstęp pomiędzy roślinami wynoszący około 5-7 cm. Dobrym pomysłem jest zastosowanie taśm nasiennych (Zobacz Jak zrobić nasiona na taśmie), gdzie nasiona są już rozmieszczone równomiernie i nie trzeba roślin później przerywać.
Cienkie i niekształtne korzenie pietruszki to problem, który może wynikać z wielu czynników – od złej struktury gleby, przez niewłaściwe nawożenie, po nieodpowiednie podlewanie. Aby cieszyć się zdrowymi, dużymi korzeniami, warto zadbać przede wszystkim o staranne przygotowanie gleby, prawidłowe nawożenie i podlewanie w newralgicznych dla rozwoju pietruszki momentach.
Komentarze
Prześlij komentarz