Cukinia to warzywo ciepłolubne i sadzimy je dopiero po majowych przymrozkach. Roślina pochodzi z Meksyku, gdzie początkowo była uprawiana tylko dla jedzenia nasion. W Europie pierwotnie była uprawiana jako roślina ozdobna. I właśnie ze względu na swoje pochodzenie główną przyczyną gnicia cukinii jest chłodna i deszczowa pogoda, która zmniejsza odporność rośliny. Taka pogoda raczej w Meksyku nie występuje. W nieodpowiednich warunkach cukinia nie jest w stanie wykarmić dużej liczby owoców i dlatego pozbywa się pewnej liczby zawiązków. Inną konsekwencją zimnej i wilgotnej pogody jest brak owadów zapylających. Niezapylone kwiaty również mogą gnić i roślina się ich pozbywa.
Niedobory wapnia mogą również powodować gnicie cukinii. Takie niedobory częściej zdarzają się przypadku pomidorów (sucha zgnilizna wierzchołkowa), ale i cukinia bywa na nie podatna. Największy wpływ ma tutaj sucha i upalna pogoda, przez takie warunki roślina ma utrudnione pobieranie wapnia z gleby i owoce zaczynają gnić. Należy wtedy dostarczyć cukinii wapnia w formie oprysku:
Należy odmierzyć 2 łyżeczki od herbaty kredy lub wapna hydratyzowanego i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z ok 1/2 cytryny. Dodać kilka łyżeczek wody i mieszać aż roztwór stanie się w miarę przeźroczysty (przy użyciu kredy będzie się pienił). Wymieszać to następnie z 10 litrami wody.
Gnicie cukinii mogą też powodować choroby: wirus mozaiki i mączniak. Zanim sięgniemy po chemiczne opryski, warto spróbować domowych sposobów na mączniaka: oprysku z sody i oprysku z mleka.
cukinia nie lubi mokro
OdpowiedzUsuń