Zmiany temperatury, brak wilgoci, zbyt wysoka temperatura, uboga, przeważnie gliniasta lub piaszczysta gleba, to najczęstsze przyczyny goryczy ogórków. Wystarczy jeden z tych czynników, aby rośliny zaczęły gromadzić w dolnej części owocu kukurbitacynę. Najczęściej są gorzkie te ogórki, które rosły w niesprzyjających warunkach, a także, które wyrosły z nasion gorzkich ogórków. Podczas siewu lepiej wybierać odmiany bez goryczy. Jeśli sami zbieramy nasiona, spróbujmy ogórka, czy nie jest gorzki. Późny siew również wpływa na gorycz. Roślina może nie zdążyć się przyzwyczaić do dużej ilości słońca i wysokich temperatur. Brak wody wpływa nie tylko na smak, ale również i na wygląd owocu (Dlaczego ogórki są krzywe?). Przez niedobory wilgoci ogórki dojrzewają dłużej, skórka ciemnieje na większym obszarze, co za tym idzie staje się gorzka. Aby nie miały gorzkiego smaku, zaleca się ogórki podlewać ciepłą wodą (Jak podlewać ogórki?). Przy niskich temperaturach dobrze jest ogórki przykryć włókniną. Podobnie możemy postąpić, aby chronić rośliny przed nadmiernym słońcem podczas upałów. Te czynności na pewno zmniejszą stres rośliny. Mszyce, mączliki, wciornastki i inne szkodniki również mogą prowadzić do gorzkiego smaku. Roślina chroniąc się przed inwazją owadów zaczyna wytwarzać odstraszającą gorzką substancję. Dlatego warto zawczasu podjąć środki ostrożności i monitorować pojawienie się szkodników. Co do żyzności gleby, ogórki nie lubią świeżego obornika. Preferują dobrze przerobiony, próchniczny obornik, najlepiej ptasi. Właściwe nawożenie również ma wpływ na smak.
Przyczyny |
Środki
zaradcze |
Za
mało światła |
Wyczyszczenie
szyb, folii, dodatkowe oświetlenie |
Za
dużo światła |
|
Brak
potasu i azotu |
Zasilamy
nawozami potasowymi i azotowymi |
Nagłe
zmiany temperatury |
Wietrzymy
szklarnię (temperatura nie powinna przekraczać 28 stopni), w chłodne dni i
noce zamykamy |
Gorzkie
odmiany |
Wybieramy
odmiany bez goryczy |
Niska
wilgotność |
Wewnątrz
stawiamy beczkę z wodą, polewamy woda ścieżki |
Uszkodzenie
pędów |
Podwiązujemy
i montujemy podpory np. z siatki |
Przerośnięte
owoce |
Zbieramy
regularnie co 2-3 dni |
Szkodniki
|
Monitorujemy
uprawy, odchwaszczamy, ściółkujemy, w razie konieczności wykonujemy opryski |
Zarówno w uprawach w gruncie jak i pod osłonami regularnie spulchniamy glebę wokół roślin, aby poprawić wymianę powietrza.
No dobrze, ale co zrobić, kiedy już zerwaliśmy ogórki (czy też kupiliśmy) i okazują się gorzkie? Przecież ich nie wyrzucimy. Ponieważ kukurbitacyna znajduje się głównie w skórce, można obrać ogórki i odciąć ciemne końcówki. Pozostanie słodki miąższ. Jeśli dalej są gorzkie, można je lekko posypać solą. Pomocne będzie również moczenie w wodzie, najlepiej ciepłej, minimum 3 godziny, lub obróbka cieplna.
Przyczyna gorzkiego smaku ogórków jest często więcej niż jedna. Zwracajmy przede wszystkim uwagę na odpowiednią pielęgnację naszej uprawy i wybierajmy odmiany pozbawione goryczy. A jeśli już trafią nam się ogórki lekko gorzkie, nie zapominajmy, że kukurbitacyna w małych ilościach jest dobra dla zdrowia.
Dziękuje!
OdpowiedzUsuńnie tgakie gorzkie
OdpowiedzUsuń