Dlaczego ogórki nie rosną

 


Ogórki to stosunkowo łatwe w uprawie warzywo. Jednak czasami zdarza się, że ogórki wschodzą i przestają rosnąć. I właśnie tej kapryśnej wiosny jest to, przynajmniej u mnie, dobrze widoczne. Powodów takiego stanu rzeczy może być jednak wiele. 

Po pierwsze niska temperatura. Ogórki to rośliny ciepłolubne. Optymalna temperatura dla ich prawidłowego rozwoju to 23-25ºC w dzień i 15-18ºC w nocy. Już w temperaturze poniżej 14ºC procesy wzrostu zostają zahamowane. Zauważono, że większość wzrostu ogórków odbywa się w nocy. Z tego powodu nocne spadki temperatury, prowadzą do tego, że ogórki przestają rosnąć. I choć w tym roku u mnie w maju nie wystąpiły przygruntowe przymrozki ("zimni ogrodnicy") to i tak przez większość miesiąca temperatura w nocy spadała grubo poniżej 10ºC a zdarzało się i poniżej 5ºC. Jeśli więc uprawiamy ogórki w gruncie to warto zrobić dla nich prowizoryczną osłonę. Nad roślinami robimy łuki z drutu lub drewna i okrywamy folią lub białą agrowłókniną. Pomoże to choć trochę uchronić ogórki przed niskimi temperaturami.


Po drugie brak wilgoci. Ogórki nie tylko lubią wysoką temperaturę, ale również wilgoć (dlatego też lepiej rosną w nocy kiedy powietrze jest wilgotniejsze). Niewystarczająca wilgotność gleby prowadzi do spowolnienia wzrostu. Istotne jest to szczególnie na glebach lekkich, piaszczystych, gdzie woda szybko odparowuje. Ogórki podlewamy często, w czasie suszy przynajmniej raz dziennie. Najlepiej wieczorem i najlepiej ciepłą wodą. Ilość wody powinna wystarczyć do namoczenia gleby na głębokość 10 cm, to właśnie tam jest większość systemu korzeniowego (Jak podlewać ogórki). Dobrze też jest ogórki wyściółkować (Ściółkowanie ogórków)

Po trzecie brak azotu. Innym powodem jest brak składników odżywczych, w szczególności azotu. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za budowanie zielonej masy. Pierwszą oznaką braku azotu są blade liście. Aby temu zaradzić, należy ogórki dokarmiać. Z naturalnych źródeł azotu możemy zastosować gnojówkę z pokrzywy. Pół wiaderka wypełniamy pokrzywą (bez korzeni i przed kwitnieniem) i zalewamy do pełna wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, aż gnojówka przestanie się burzyć. Rozcieńczamy z wodą w stosunki 1:10 i podlewamy ogórki. Dobrym źródłem azotu jest również gnojówka z kurzego obornika. Wypełniamy 1/3 wiadra obornikiem, zalewamy wodą i odstawimy na 2-4 dni, często mieszając. Gnojówkę również rozrabiamy z wodą w stosunku 1:10 i podlewamy od 0,5 do 1 litra na krzak.

Po czwarte zbyt gęste sadzenie. Na pewno każdemu zdarzyło się zbyt gęsto posadzić czy posiać jakiekolwiek rośliny. Później jest szkoda je usuwać i przerywać. Podobnie jest z ogórkami. Prawidłowy odstęp pomiędzy ogórkami powinien wynosić nawet 30-35 cm w rzędzie minimum 80 cm pomiędzy rzędami. Ja najczęściej wysiewam ogórki co 15 cm a rzędy są oddalone od siebie o 180 cm. nadmierne zagęszczenie powoduje, że rośliny mają niewystarczającą ilość światła i powietrza co spowalnia ich rozwój. Słaba wentylacja może powodować również ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Aby temu zaradzić, zaleca się ogórki przerzedzić. Można je porozsadzać (najlepiej kiedy mają już liście właściwe). Dobrym sposobem jest również uprawa pionowa np. na kratce. Zalety takiej uprawy:

  • ogórki są równomiernie doświetlone
  • zbieranie owoców jest wygodniejsze
  • łatwiej jest dbać o rośliny
  • duże zbiory możemy uzyskać ze stosunkowo niewielkiego obszaru
Po piąte brak światła. Powodem powolnego wzrostu może być niewłaściwe miejsca posadzenia ogórków. Optymalne dla ogórków jest na nasłonecznione miejsce, chronione przed zimnymi, północnymi wiatrami. W półcieniu też będą rosły, ale plon będzie niższy. A więc nie sadzimy ogórków w pobliżu drzew, krzewów i innych wysokich roślin, ograniczających dopływ światła. Z drugiej strony wysianie kukurydzy, słonecznika czy fasoli od północnej strony pomoże chronić ogórki przed zimnym wiatrem.

Po szóste choroby. Zatrzymanie wzrostu ogórków może również wynikać z chorób. Choroby, zwłaszcza grzybowe, pojawiają się kiedy:

  • nie zadbaliśmy o glebę przed sadzeniem (zastosowanie polonu), brak płodozmianu (ogórki po ogórkach lub innych warzywach dyniowatych)
  • panują złe warunki pogodowe (zimno i pada)  
  • W ogórkach stoi przez dłuższy czas woda
  • brak lub nadmiar składników pokarmowych w glebie (prowadzi do osłabienia roślin i są bardziej podatne na choroby) (Czego brakuje ogórkom)
Aby chronić ogórki, należy przestrzegać technik rolniczych (płodozmian, poplon) i przeprowadzać profilaktyczne zabiegi chroniące rośliny. (Oprysk z mleka na mączniaka), (Oprysk z sody na mącznika)



Komentarze

Prześlij komentarz